Cizorodé látky v zelenině

14.09.2023 11:36

    V rámci své diplomové práce se Monika Vychytalová, studentka Masarykovy univerzity v Brně, zajímala o výskyt cizorodých látek v zelenině. Zabývala se zeleninou jak ze supermarketů, tak i zeleninou pěstovanou na domácích zahrádkách. V rámci možností dostala i vzorky od pěstitelů naší základní organizace.

    Všechny vzorky byly velmi kvalitní metodou pečlivě proměřovány na univerzitě v rakouském městě Graz (Štýrský Hradec). Důležité bylo zjištění, že všechny vzorky bezpečně splňují stanovené limity.

    V rámci diplomové práce se hledala zejména koncentrace škodlivého olova a kadmia ve vzorcích brambor, cibule, mrkve a salátu. Zajímavé je i zjištěné množství draslíku, hořčíku a vápníku. Naměřené hodnoty ve vzorcích od pěstitelů naší ZO jsou uvedeny v následující tabulce

Vysledky_zelenina_Hlinky.pdf (21098)

    Pokud by někoho zajímaly podrobnější údaje, může nahlédnout do celé rozsáhlé diplomové práce.